add firstCommands
keyAuthentification

За eCall

eCall спасява животи с помощта на комуникационни технологии, използвани в пътните превозни средства

В близко бъдеще колата Ви ще има електронна система за безопасност, която автоматично ще набира номера за спешни случаи в случай, че претърпите сериозен пътен инцидент. Дори и да сте в безсъзнание системата ще информира спасителните екипи за точното местоположение на катастрофата и те ще са тръгнали към вас за минути. Системата, която беше наречена "eCall" ще функционира в целия Европейски съюз. Скоро ще бъде пусната в експлоатация в ЕС плюс Исландия, Норвегия и Швейцария.

Незабавно след като eCall устройството във вашата кола регистрира силен удар при инцидент то автоматично инициира спешно обаждане към най-близкия спешен център на тел. 112 и предава точното географско положение на инцидента и други допълнителни данни. Със същия ефект eCall обаждането може да бъде направено ръчно с натискането на бутон. Това може да е от полза, например когато станете свидетел на инцидент. Независимо дали обаждането е направено автоматично или ръчно винаги ще бъде осъществена гласова връзка между превозното средство и центъра за спешно повикване като допълнение на автоматичната връзка за  данни. По този начин всеки, който се намира в колата и е контактен, ще може да даде допълнителна информация за инцидента на центъра за спешни повиквания.

 .

Касапница на пътя - как eCall може да помогне

Действия за намаляване на смъртните случай и нараняванията по европейските пътища е наистина наложително да се направят скоро. През 2009 година около 35 000 души са умрели и 1,5 милиона са ранени в около 1,15 милиона пътни инциденти само по пътната мрежа на ЕС.

Бързото получаване на сигнал при произшествие и установяването на  точното местоположение на катастрофата намалява времето за реакция на службите за спешни случаи с 50 % в районите извън населените места и с 40 % в градските райони. Благодарение на това спечелено време, се очаква eCall да спаси до 2 500 човешки живота всяка година в Европейския съюз и да намали тежките наранявания при десетки хиляди случаи. Употребата на eCall ще помогне за по-бързо лечение на пострадалите, като по този начин жертвите при катастрофи ще имат по-добри шансове за възстановяване. Също така по-бързото пристигане на мястото на произшествието  ще позволи по-бързо да се разчисти мястото на произшествието и по този начин се намалява рискът от вторични инциденти, намаляване на времето, на задръстване на пътя, намаляване загубата на гориво и намаляване на емисиите на CO2.

В тежки финансови условия икономиката на ЕС губи повече от 160 милиарда евро на година поради пътни инциденти. В случай, че всички коли бяха оборудвани с eCall система до 20 милиарда евро щяха да се спестят на година.

Още информация