Over eCall

eCall: eCall redt levens door ingebouwde technologie

In de nabije toekomst zal uw auto voorzien zijn van een elektronisch veiligheidssysteem waarmee noodhulpdiensten in geval van een ongeluk automatisch gealarmeerd worden. Ook als u zelf u niet bij bewustzijn bent zal het systeem deze diensten op de hoogte stellen van uw exacte locatie zodat zij onmiddellijk actie kunnen ondernemen; het systeem, eCall, zal in de gehele Europese Unie en in IJsland, Noorwegen en Zwitserland werken.

Op het moment dat de eCall apparatuur in uw auto merkt dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden, wordt automatisch 112 gebeld. De exacte locatie van het ongeluk en andere informatie wordt doorgegeven. Het is ook mogelijk door middel van een knop eCall met de hand in werking te stellen. Dit is een goede methode indien u bijvoorbeeld getuige bent van een ongeluk. Zowel bij een automatische als handmatige waarschuwing wordt tevens contact gemaakt via een gesprek. Op deze wijze is het mogelijk inzittenden van een voertuig vragen te stellen en de alarmcentrale op de hoogte te stellen van extra informatie aangaande het ongeluk.

 .

Chaos op de weg - wat is het nut van eCall

Het is van het grootste belang dat het aantal doden en gewonden in Europa drastisch verminderd wordt. In 2009 vonden bij ongeveer 1,15 miljoen verkeersincidenten op de Europese wegen zo'n 35.000 mensen de dood en raakten er 1,5 miljoen gewond.

Doordat de noodhulpdiensten bij een ongeluk onmiddellijk op de hoogte worden gesteld van de exacte locatie, wordt de responstijd op het platteland met 50% gereduceerd en in stedelijke gebieden met 40%. Daar er met eCall tijd gewonnen wordt, wordt het aantal levens dat jaarlijks gered kan worden in de EU geschat op 2500; tevens wordt verwacht dat het aantal ernstige verwondingen met tienduizenden teruggebracht kan worden. Met eCall worden gewonde mensen sneller geholpen, wat tot gevolg heeft dat er een betere kans op genezing is. En omdat de hulpdiensten sneller ter plaatse zijn, kan de weg ook weer eerder vrijgemaakt worden, is de kans op vervolgongelukken kleiner, zullen er minder files ontstaan, wordt minder brandstof verbruikt en is er minder CO2 uitstoot.

Voor wat betreft economisch verlies, wordt in de EU jaarlijks meer dan 16 miljard verloren als gevolg van verkeersongelukken. Als alle voertuigen voorzien zijn van eCall zal dat jaarlijks een winst van 20 miljard opleveren.