Sistemul eCall
eCall: eCall - salvarea vieţilor folosind sistemul de comunicaţii de la bordul vehiculului
În viitorul apropiat, autovehiculul dumneavoastră va fi ehipat cu un sistem automat de apelare a serviciului de urgenţă în cazul implicării într-un accident rutier grav. Chiar dacă sunteţi inconştient, sistemul va furniza echipei de intervenţie coordonatele exacte ale accidentului care va putea ajunge la locul acestuia în câteva minute. Sistemul, denumit "eCall", va funcţiona în toate Statele Membre ale Uniunii Europene. urmând să fie extins şi în Islanda, Norvegia şi Elveţia.
La momentul depistării de către dispozitivul eCall a implicării autovehiculului într-un accident grav, acesta iniţiază automat un apel de urgenţă la serviciul 112 la cel mai apropiat centru şi transmite coordontale geografice exacte ale accidentului precum şi alte informaţii. În acelaşi timp, iniţierea unui apel eCall se va putea face şi manual, prin acţionarea unui buton. Activarea manuală a sistemului poate fi folosită, de exemplu, în situaţia în care sunteţi martor al unui accident. Indiferent de modul de activare, manual sau automat, suplimentar faţă de schimbul automat de informaţii, se iniţiază şi o conexiune vocală între vehicul şi centrul de apeluri de urgenţă. În acest fel, orice ocupant al autovehiculului apt să răspundă la întrebări poate furniza detalii suplimentare despre accident centrului de apeluri de urgenţă.
Accidentele rutiere - cum poate ajuta serviciul eCall
Luarea de măsuri pentru reducerea accidentelor şi deceselor pe drumurile europene este imperios necesară! În 2009, aproximativ 35 000 de persoane au decedat şi 1,5 milioane au fost rănite în 1,15 milioane de accidente rutiere doar în reţeau de drumuri europene.
Alertarea imediată în caz de accident şi cunoaşterea exactă a locaţiei acestuia reduce timpul de răsuns al echipelor de intervenţie cu 50% în mediul urban şi cu 40% în mediul rural. Datorită acestei reduceri de timp, eCall poate salva până la 2 500 de vieţi în Uniunea Europeană în fiecare an şi va limita efectele a zeci de mii de răniri grave. eCall va conduce la aplicarea mai rapidă a tratamentului, cu perspective de recuperare mult mai bune ale victimelor. Ajungerea mai devreme la locul accidentului va permite şi degajarea rapidă a acestuia, reducând astfel riscul unor accidente secundare, scăzând timpul de congestie a traficului, a risipei de carburant şi a emisiilor de CO2.
În termeni financiari, pierderile Uniunii Europene cauzate de accidentele rutiere se ridică la 160 miliarde Eur/an. Dacă toate autovehicule ar fi echipate cu sistemul eCall, se obţine o reducere anuală de 20 miliarde a acestor pierderi anual.