Italia

 .

Descrierea proiectului pilot naţional şi a rezultatelor preconizate

Proiectul pilot italian va fi realizat la nivelul Centrului de preluare a apelurilor de urgenţă (PSAP) din Varese, acesta fiind un PSAP regional.

Operatorii GSM se aşteaptă de la acest proiect pilot la identificarea implicaţiilor tehnice şi operaţionale în vederea unei direcţionări corecte a eCall către PSAP-ul desemnat, instalarea şi testarea componentelor software necesare puse la dispoziţie de producătorii de echipamente de reţele. Va fi realizată şi o evaluare suplimentară asupra timpului necesar implementării totale a eCall la nivel naţional, bazată pen numărul presupus şi locaţia PSAP-urilor de prim nivel care va fi propus de entităţile instituţionale cu rol în definirea şi managementul proceselor eCall.

Industria de automobile speră să obţină din proiectul pilot rezultate relevante care vor permite realizarea unei evaluări finale a funcţionalităţilor eCall dezvoltate de diverse sisteme folosite în interiorul autovehicului, definind ghidul pentru integrarea dispozitivelor eCall din interiorul autorvehicului şi ghidul pentru interfaţa om-maşină şi aspecte operaţionale.

În final, Operatorii de Management al Traficului şi Furnizorii de Servicii Private îşi doresc să observe în ce măsură dezvoltarea unui serviciu interoperabil pan-european va permite distribuirea unor servicii suplimentare ca: asistenţă rutieră avansată, informaţii despre trafic etc. Operarea eCall va facilitatea generarea de informaţii utile şi în timp real despre trafic referitoare la accidentele rutiere în zona de test a proiectului pilot. În cele din urmă, se are în vedere modul în care PSAP-urile private pot contribui la exitnderea de reţele de PSAP la nivel naţional.

În general se doreşte ca prin proiectul pilot să fie evaluată adoptarea celui mai bun model organizaţional pentru continuarea implementării eCall la nivel naţional, depăşirea barierelor, modificările necesare pentru PSAP şi reţelele de comunicaţii, costurile care for fi suportate  pentru implementarea eCall în Italia şi un ghid pentru acestea.

 .

Consorţiul naţional al proiectului pilot din Italia

Coordonator la nivel naţional: Preşedenţia Consiliului de Miniştri - Departamentul Inovare
Punct de contact: Marco Marrazza,

Furnizor de tehnologie auto: Magneti Marelli

Producători de echipamente: CRF

Operator reţea telefonie mobilă: Telecom Italia

Operaţii PSAP: AREU

Automobil club: Automobile Club d'Italia

 .